Четвер, 25.04.2024, 18:36 Вхід Реєстрація
Команда
Результати
Мультимедіа
Iсторiя
02:55

 Історія створення футбольного клубу "Сокіл" (м.Глиняни)

 

       Футбольний клуб «Сокіл» /м.Глиняни/ було засновано у 1923 році. 13-ти разовий Володар Кубка району і багато разовий фіналіст Кубка району. Першим капітаном команди ФК «Сокіл» /м.Глиняни/ був Шульга Андрій, який виїхав у США після воєнні роки. На той час у Глинянах були такі команди як «Щелєц» - Стрілець, єврейська команда «Маккабі». ФК «Сокіл» приймає участь на першість міста Глиняни. У 1945 році після війни відновлюється команда «Сокіл», яка приймала участь в першості району.
       1946 році команду очолює Бунда Олексій   Миколайович (1927 року народження) без змін   працював з командою до 70-х років. У 1950 році як   переможець першості району команда ФК «Сокіл» /   м.Глиняни/ почала виступати на обласному  чемпіонаті.   
    На фото зображений капітан команди   Запорожець Володимир Констянтинович
        У 1964 році команда ФК «Сокіл» змінила свою  назву на «Спартак». Того ж року команда  «Спартак» /  м.Глиняни/ дійшла до фіналу Кубка області де  зустрілася з командою «Авангард» /  м.Дрогобич/. В  цьому матчі команда поступилась з  рахунком 1:2. Як  фіналіст кубка, команда виступала  на Кубок України,  де  не займала призові місця, але й  не пасла задніх,  переважно займала з 5 по 9 місце, де  налічувалось 20  команд.

        У 1980 році тренер команди Бунда Олексій Миколайович пішов з посади Головного тренера, його місце зайняв Василишин Михайло Васильович, iз зміною керівництва, команда отримала нову назву «Меліоратор» /м.Глиняни/. На той час команда була середняком, адже могла програти аутсайдерам, але виграти у лідерів.
         У 1982 році проводились змагання зимового турніру з міні-футболу за Кубок селища Глиняни присвяченого 60-ти річчю утворення СРСР. Організатор цих змагань став Тимків Іван Васильович, якого нагороджено грамотою виконкому Глинянської селищної Ради народних депутатів.
          1983-1986 року команду очолює Тимків Іван Васильович (народився у Глинянах 2.09.1955 року,  виступав за ДЮСШ м.Золочів, через деякий час перейшов і грав за команди «Кристал» с.Перегноїв, «Старт» с.Розворяни, завершував свою кар’єру гравця за команду «Автомобіліст» /м.Глиняни/) допомагав йому Барціковський Євген Іванович. На засіданні керівництва клубу було схвалено те, що команда змінює назву «Меліоратор» на «Автомобіліст». Чому «Автомобіліст» його запитали, тому що, за команду виступали «шофера», які показували високий рівень майстерності.

           Команду юнаків «Автомобіліст» /м.Глиняни/, очолює Середа Богдан Іванович. Юнаки «Автомобіліст» /м.Глиняни/ виступали на першість області з футболу ІІ  ліги, зони «Б», де займали IV-VIII місця у турнірній таблиці.
Команда  Тимківа Івана Васильовича складалася з  місцевих гравців, але в області було це  недостатньо для досягнення високих  результатів. На той час команди Львівщини  підсилювали гравці з команд майстрів – це  непідсилу Глинянській команді боротись за  високі результати. У 1986 році Тимків Іван  Васильович залишає команду у зв’язку з  конфліктом залучення іногородніх  футболістів (варяг). У 1987 році Тимків Іван  Васильович створює свою команду при Сільгостехніці на першості району вони зайняли ІІІ місце. Була організована, ще одна команда при Глинянському радгоспі тренером цієї команди став Фарміга Богдан. Багато гравців перейшли грати до сусіднього села Женів, яку очолив Тим’як Ігор Ярославович і Кримінський Олег. Ця команда перемоги здобувала з розгромними рахунками і перемагала на першості району завдяки класу гравців.
           Глинянська команда продовжувала виступати безуспішно на першості області. У наступному сезонні команда Глинян і Женева були об'єднані і виступали на першості області під назвою «Автомобіліст» /м.Глиняни/. Вони виступили невдало і тоді, скористалися тактикою Тимківа Івана Васильовича запросивши воротаря Тараса Чопика, захисника Володимира Вільчинського, які згодом виступали за «Карпати» (Львів), Роман Гладкий «Шахтар» (Червоноград), і вдало виступили на чемпіонаті області. Матч «Автомобіліст» /м.Глиняни/ - «Сокіл» (Андріївка) 0:3 поступились, а на виїзді перемогли команду «Сокіл» (Андріївку) з розгромним рахунком 0:7. 
       В цей день у м.Золочів відбувся товариський матч між ветеранами Золочів та Глинян. Гра завершилась 4:3, поступившись гравець ФК «Сокіл» /м.Глиняни/ Тимків Іван Васильович відзначився дубльом. Ветерани Золочева завітали у гості до Глинян на стадіон «Спартак», де провели товариський матч, матч завершився з рахунком 3:3, в якому відзначився Тимків Іван Васильович трьома забитими м’ячами (Хетрик).
       Своїми зусилями Тимків І.В., Савчак З.П., Тимків М.В., Томків Я.Б., та багато інших приймали активну участь у відновлені стадіону «Спартак», який знаходиться у м. Глинянах по вулиці Котляревського. 
       У 1985 році стадіон отримав нову назву «Сокіл», яка збереглася й до сьогодні.
     В січні місяці 1990 року гравці команди «Автомобіліст» /м.Глиняни/ запрошують Тимківа І.В. очолити команду, на що він відповів згодою лише за умови хорошої фінансової підтримки. Цього ж місяця провели конференцію з жителями і керівництвом міста де було ухвалено програму Тимківа І.В. про створення ГОСП розрахункового футбольного клубу «Глиняни».
Першим президентом клубу став директор   радгоспу Глинян Ковальчук Микола   Васильович. Велику фінансову   допомогу для створення клубу надали   килимова фабрика «Перемога»,   директор якої був Герасим Василь   Степанович, який перечислив одну   тисячу карбованців, керуючий   «Сільгостехнікою» Кірієнко Володимир   Васильович, ПМК-185 Окопський   Володимир Михайлович. Президент   "Автомобіліст" Ковальчук Михайло   Васильович, заступник Дзятківський Степан Михайлович вони на рахунок «Автомобіліст» скерували грошовий внесок. На сході було затверджено статут клубу, гравці підписали контракти з керівництвом «Автомобіліст». Затвердили тренерський склад, очолив його Тимків Іван Васильович, Тим’як Ігор Ярославович, Кримінський Олег, Дзятківський Степан Михайлович. Тренер юнаків - Гулик Роман.
      На зустріч команді йшла Глинянська середня школа, надававши спортивний зал для розвитку майстерності гравців. Глинянська команда не зволікала 25 січня 1990 року почала інтенсивну підготовку до чемпіонату області. Під час підготовки «Автомобіліст» /м.Глиняни/ брала участь у зимовому турнірі міста Буська, на якому перемогли Львівську і Буську команду, і стали переможцями цього турніру. Провели два контрольні матчі з командою м.Золочів і в обидвох матчах поступились.
          Команда провела чемпіонат області на високому рівні і вперше в історії у 1990 році «Автомобіліст» /м.Глиняни/ стала чемпіоном області. Після цього Тимків І.В. завершив тренерську кар’єру - чемпіоном і залишив команду. Команда зіграла перше коло під новим керівництвом Заблоцького Олега, через  деякий час команда знялася з чемпіонату області. Від того часу команда незаймала призових місць. 

         У 2002 році в Глинянах створюється команда молодих аматорів, яка непоказала успішних результатів на чемпіонаті Золочівського району. Цього ж року до Глинян було запрошено команду ветеранів  «Карпати»  (Львів). 
          Прийнявши запрошення, ветерани «Карпати» (Львів) завітали до Глинян на товариський матч ветеранів «Автомобіліст», в якому Львівська команда поступилась з рахунком 5:3. Цей матч було присвячено для розвитку Глинянського футболу.
     
                                                                                                 
                       Автор Богдан Галько


                                                                                                                       
Переглядів: 3267 | Додав: SunChase
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
0-тур
-:-
ФК"Сокіл"
м.Глиняни
ФК"Сокіл"
м.Глиняни
о --:--; --.--.----

4-тур
-:-
ФК"Сокіл"
м.Глиняни
ФК"Сокіл"
м.Глиняни
о --:--; --.--.----*
ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ
М Команда І О
1 Ремезівці 0 0
2 Гончарівка 0 0
3 Єлихоичі 0 0
4 Глиняни 0 0
5 Ясенівці 0 0
6 Городилів 0 0
7 Бібщани 0 0
- - - -
- - - -
- - - -

Друзі сайту
ФК "Сокіл" Андріївка